Kayısı Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Kayısı Faydaları Nelerdir?

Kayısı ve Özellikleri

Kayısı, yaz aylarında taze meyve olarak sofralarımızda sıkça tüketilen, hoşafı, kurusu, kompostosu, reçeli, şurubu, marmeladı, şekeri, meyve suyu ve tatlısı yapılan çok faydalı bir meyvedir. Kayısı ağacı, Gülgiller familyasından bir ağaç türüdür. Ana vatanı bazı kaynaklara göre Çin, bazı kaynaklara göre ise Doğu Anadolu olarak bilinmekte olup, Avustralya ve Kaliforniya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada yetiştirilmektedir.

Kayısı ağacı 4 ile 6 metre arasında boylanabilmektedir. Yürek şeklinde yaprakları ve dalları dikine doğru uzar. İlkbahar aylarında pembemsi beyaz renkli çiçekler açar. Temmuz aylarında olgunlaşan kayısı, ülkemizde özellikle Malatya yöresinde yetişmektedir.

Kayısı ağacı yarı sıcak ve kurak iklimlerde, su tutmayan, az meyilli ve hafif kireçli toprakları sever. İlk olarak çekirdeği dikilen bu güzel meyve, yetiştikten sonra istenilen çeşitteki kayısının dalları ile aşılanır.

Büyük küçük herkes tarafından çok sevilen kayısının sağlığımıza birçok faydası vardır. A, B, C ve P vitaminleri bakımından oldukça zengin olan kayısı, özellikle kadınların ilgisini çekmektedir. Kayısının kurusu ve tazesi de sevilerek tüketilmektedir.

Kayısının Besin Değerleri

Kayısı, besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gram taze kayısıda:
  • 51 Kalori
  • 1 gr Protein
  • 2,8 gr Karbonhidrat
  • 0 Kolesterol
  • 0,2 gr Yağ
  • 0,6 gr Lif
  • 23 mg Fosfor
  • 14 mg Kalsiyum
  • 281 mg Potasyum
  • 12 mg Magnezyum
  • 270 IU A Vitamini
  • 0,03 mg B1 Vitamini
  • 0,04 mg B2 Vitamini
  • 0,6 mg B3 Vitamini
  • 0,07 mg B6 Vitamini
  • 10 mg C Vitamini
  • 0,5 mg E Vitamini
Kayısı, birçok hastalıktan korunmamıza yardımcı olan şifa kaynağıdır. Kurusu, tazesi ve çekirdeği ayrı ayrı şifa kaynağıdır. Yorgunluğu dindiren ve vücuda dinçlik katan bu meyve, bağışıklık sistemimizi de güçlendirmektedir.

Kayısının Faydaları

Kabızlık: Kronik kabızlık şikâyeti olanlar, bol bol organik kayısı suyu içerek veya 8-10 organik kayısı yiyerek kabızlık sorunundan kurtulabilirler.

Cilt Hastalıkları: Kayısı yaprakları güneş yanığı, uyuz ve egzama tedavisinde kullanılabilir. Soğukta tahriş olan eller için kayısı yaprağı iyi gelir.

Anemi: Kan düşüklüğü ve demir eksikliğinde, demir içeriği yüksek olan kuru kayısı tüketilebilir. Destekleyici ürün olarak oldukça faydalıdır.

Ateşli Hastalıklar: Kayısı suyu ile bal karıştırılarak tüketilirse vücut ısısının düşürülmesinde yardımcı olur. Ayrıca mide, kalp, karaciğer ve sinirlere destek sağlar.

Vücutta Yağlanma: Düşük yağ ve kalori içeriği ile kayısı, her diyet listesinde kendine yer bulmaktadır. Kayısı tüketerek hem açlık yatıştırılır hem de gerekli vitamin ve mineraller temin edilmiş olur.

Bunların yanında kayısı, kalp hastalıklarının önlenmesinde, akciğer kanserine yakalanma riskini azaltmada, kolesterolün düşürülmesinde ve kan şekerinin düzenlenmesinde oldukça faydalı bir besindir. Ayrıca cinsel gücü artırmada ve içeriğinde bolca bulunan kalsiyum sayesinde çocukların kemik ve zihin gelişiminde çok faydalıdır.

Faydaları saymakla bitmeyen bu mucizevi meyveyi sofralarımızdan eksik etmeyelim. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her sofrada kendine yer bulabilecek olan bu meyveyi, isterseniz kahvaltıda reçel olarak tüketin, isterseniz öğle yemeğinde yemek sonrası güzel bir tatlı olarak tüketin, dilerseniz de gece yatmadan önce bir bardak kayısı suyu için.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kayısı Yağı Zararları

Kayısı Yağı Zararları

Editörün Seçtiği

Kayısı Yağı

Kayısı Yağı

Haber Bülteni