Kayısı Çekirdeği ve Kullanım Alanları Kayısı çekirdeği, insanlar tarafından yıllardır ilaç ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Kayısı, insan sağlığına çok faydalı bir meyvedir. Reçeli, meyve suyu, marmeladı ve tatlısı tüketilen kayısının çekirdeğinin de meyvesinden geri kalır yanı yoktur. Kayısı çekirdeğinin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Kayısı çekirdeğinin hoş bir tadı vardır. Acı kayısı çekirdeğinin faydası daha çoktur, ancak acı olması nedeniyle tüketimi biraz zordur. Kayısı çekirdeği, kurutularak kuru yemiş niyetine tüketilebildiği gibi, çekirdeğin yağı da çıkarılmaktadır. Kayısı çekirdeğindeki yağların damıtılmasıyla elde edilen kayısı çekirdeği yağı, cildimiz için mükemmel bir üründür. Kayısı Çekirdeğinin Besin Değerleri 100 gram kayısı çekirdeğinde:
Ayrıca kayısı çekirdeğinde kalsiyum, magnezyum, karotin, beta karoten ve selenyum gibi minerallerin yanında A, B17, D, E ve K vitamini bol miktarda bulunmaktadır.
Kayısı Çekirdeğinin Zararları Var mıdır? Kayısı çekirdeğinde siyanid (siyanür) bulunması nedeniyle fazla tüketilmesi sonucunda zehirlenmelere neden olabilmektedir. Zehirlenme durumu tüketilen miktara göredir. Eğer fazla tüketilirse insan sağlığı için risk teşkil etmektedir. Tüketenlerde görülebilen ilk zehirlenme belirtileri, baş ağrısı, kusma, bulantı ve denge kaybıdır. Şikâyetler ilerlerse kalpte hızlı çarpma, bilinç kaybı, tansiyon düşmesi ve koma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer hasta tüm bu şikâyetlere rağmen önlem almıyorsa, sonuç daha da kötü olabilmektedir. Ekstra Bilgiler Kayısı çekirdeği yağı, aromaterapi ve masaj yağı olarak da kullanılmaktadır. Cildin nem dengesini sağlayarak, cildi besler ve yumuşatır. Ayrıca, kayısı çekirdeği yağı saç bakımında da kullanılabilir. Saçları besler, parlaklık verir ve saç dökülmesini azaltır. Kayısı çekirdeği tüketimi ve yağının kullanımı konusunda dikkatli olunmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle hamile kadınlar ve çocuklar, kayısı çekirdeğini dikkatli tüketmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu yaşayanlar ise doktorlarına danışmadan kayısı çekirdeği veya yağını kullanmamalıdır. |