Kayısı Yağı Maskesi Hazırlanışı ve Uygulanışı
20 Temmuz 2024

Kayısı Yağı Maskesi Hazırlanışı ve Uygulanışı

Kayısı Yağı Maskesi

Kayısı, sahip olduğu mükemmel içeriğiyle sindirimden cilt bakımına, kalpten göz ya da saç bakımına kadar birçok alanda fayda sağlayan bir meyvedir. Dünya üzerinde en yüksek miktarda üretim yapan ülkenin Türkiye olması, kayısı ile ilgili araştırmaların yoğunlaşmasına ve çeşitli alanlarda kullanılmasına neden olmuştur. Kayısı ile ilgili ekonomik faaliyetlerde de çeşitlilik sağlanmış ve sofraları zenginleştiren pekmez, reçel gibi ürünlere ve hediyelik şekerleme gibi ticari nitelikli paketlenmiş hazır tatlılara kadar çeşitli türevleri geliştirilmiştir. Türkiye'nin en büyük üretici ülke olması ve ülkenin çoğu bölgesinde kayısı yetişmesine rağmen, özellikle Malatya ve civarında tarımı yapılan kayısı, yaz mevsiminin başlangıcında artan sıcaklarla birlikte kanın sulandırılması ve insanların serinlemesi işlevini üstlenmektedir.

Kayısı yalnız sofraları süsleyen bir meyve olarak kullanılmamakta, ayrıca dermatoloji alanında da hatırı sayılır etkisi bulunmaktadır. Bu harika meyvenin dermatolojik bakımda kullanım alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir.

Cildin Elastik Olmasını Sağlar

Cilt gerginliği her insanın istediği bir özelliktir. Cilt gerginliği demek, kırışıklıklardan arınmış ve düzgün, parlak görünen bir cilt demektir. İnsanlar, özellikle kadınlar, ilerleyen yaşlarda veya cildin doğası gereği çok elastik ya da sarkık olabilir. Cildin elastik olması ve sarkıklık farklı şeyler olmasına rağmen sonuçları birbirini etkilemektedir. Sarkık bir cilt çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Bunlardan en çok rastlanan durum hızlı kilo verme durumudur. Bu durumda cilt sarkmaları, eğer verilen kilo çok fazla ise, örneğin 150 kilodan 120 kiloya düşülmüşse bazı bölgelerde ameliyat gerektirecek boyutta olabilir. Sarkık ciltle elastik cildin farkı hücre sayısındadır. Yani 10 cm deri içinde elastik ciltte 100 hücre varsa, sarkık ciltte 250 hücre görülür. Elastik ciltte hücreler arası bağlar fiziksel kuvvetle gevşer ve deride uzama görülür. Eğer cildin elastikiyeti azsa maruz kalınan az kuvvette dahi kırışıklıklar ve çatlamalar kalıcı izler oluşturabilir. Bu sebeple cildin elastikiyetinin belli bir seviyede olması istenir. Kayısı çekirdeğinden çıkan kayısı yağı, bakım sırasında hazırlanan kür uygulandığında cildin elastikiyetini artırır ve cilde toparlanma sağlayarak kırışıklıkların giderilmesini sağlar.

Kayısı Yağı Maskesi

Yağlı ciltlerde çok sayıda akne, sivilce ve siyah nokta bulunur ve cilt parlama sorunu yaşar. Yağlı ciltlerin en önemli sorunu olan sivilcelerle başa çıkmak adına öncelikle akneleri sıkmayın. Evdeki havluları kullanmayın, tek kullanımlık olan havlu peçeteleri tercih edin ve yastığınızın örtüsünü sık sık değiştirin. Sonra aşağıda vereceğimiz yağlı cilt maskesini yaparak cildinizin fazla ürettiği yağ sebumunu engellemiş olursunuz.

Kayısı Yağı Maskesi Malzemeleri

  • 2 tatlı kaşığı beyaz kil (Ciltteki yağın fazlasını emerek yağ dengesini sağlar.)
  • 1 tatlı kaşığı kayısı yağı (Cildi besler ve nemlendirir.)
  • 2 çorba kaşığı elma sirkesi (İyi bir dezenfektandır ve cildi yatıştırır.)

Kayısı Yağı Maskesi Hazırlama ve Uygulama

Kayısı yağı maskesinde kil, kayısı yağı veya zeytinyağı ve elma sirkesini koyup macun haline gelene kadar karıştıralım. Sonra cildinize uygulayalım 10-15 dakika kadar bekleyelim ve ılık su ile cildimizi yıkayalım. Anti-aging etkisi istiyorsanız cildinizi soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Bu maskeyi haftada 1 kere yüzünüze sürün.

Not: Alerji riskini önlemek için maskeyi ilk önce bileğinizin iç tarafından deneyin. Eğer cildiniz herhangi bir kızarıklık ya da kaşıntı gibi reaksiyon vermezse cildinize sürün. Cildiniz hassasiyet gösterirse maskeyi kullanmayın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kayısı Yağı

Kayısı Yağı

Haber Bülteni